Korrugerad plåt

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer

Korrugerad plåt är en variant av plåt som funnits länge. Redan under mitten av 1800-talet lärde man sig konsten att forma och använda korrugerad plåt. Sinuskorrugerad plåt med runda vulster är en äldre typ av denna plåt som tidigare var ett vanligt takmaterial.

Korrugerad plåt även kallat profilerad plåt

Korrugerad plåt är en variant av plåt (oftast tunnplåt som pressats så att veck uppstått som ett mönster). I detta ämne skiljer man mellan vågkorrugerad och tapetskorrugerad plåt. Men det finns även olika blandningar av dessa varianter.

Fördelen med korrugerad plåt jämfört med vanlig slät plåt är att den blir mer styvare tvärs korrugeringsriktningen. Detta innebär tvärs vågtoppar och vågdalar som ett veckat skrivpapper. Dessa bär sig själv mellan två upplag medan ett ovikt böjer sig.

Korrugerad plåt är vanligt förekommande inom industrihallar och industribyggnation, då huvudsakligen som:

  • Bärande yttertakskonstruktion med längre spännvidder
  • Yttertakets tätskikt
  • Fasadbeklädnad där det används både in- och utvändigt
  • Balkongfronter
  • Takplåt som in- och utvändig

Det existerar även en specialvariant som är kallad tvärbockad korrugerad plåt. Denna metod uppfanns redan på 70-talet i Sverige som ämnade sig åt större profilhöjder. Vid tvärbockad korrugerad plåt omformas en färdig plåt en gång till, tvärs korrugeringsriktningen. På så vis erhålls ett färdigt självbärande valv.