Tyngdtäcke ger dig bättre sömn

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
Kvinna sover med tyngdtäcke

Tyngdtäcke som även kallas för kedjetäcke eller bolltäcke, är ett täcke som ger dig bättre sömn. Inom det medicinska samfundet har tyngdtäcket använts inom många år. Enligt forskning ger ett tyngdtäcke goda och empiriskt mätbara hälsofördelar. Majoriteten av de studier som existerar pekar åt samma håll där resultaten varit mycket goda. I studierna var kontentan och slutsatsen att tyngdtäcke är ett bra hjälpmedel för personer som har sömnsvårigheter. Samtliga personer som deltog i studierna uppgav att sömnen har förändrats till det positiva sedan personerna börjad använda tyngdtäcke.

Tre konkreta punkter som framkom i studierna är:

  1. Vid användning av ett tyngdtäcke minskar insomningstiden.
  2. Antalet sömntimmar per natt ökade.
  3. Antalet uppvaknanden under sömnen minskade.

Det finns inga ursäkter till att inte använda ett tyngdtäcke om man har problem med att sova. Det finns forskning som tyder på att ett kedjetäcke eller bolltäcke faktiskt ger bättre sömn. Idag finns det många butiker som erbjuder denna typ av täcke.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS) bygger helt och hållet på tyngdtäckets funktion. Detta är en form av terapi med både fysiska och psykologiska fördelar som bygger på kroppslig beröring. Det omslutande trycket som täcket ger stimulerar kroppens parasympatiska nervsystem. Detta är samma nervsystem som sänker din hjärtfrekvens och får musklerna att slappna av samt att blodcirkulationen förbättras. När detta sker producerar kroppen serotonin som är ett hormon som får oss att må bra. Ett annat hormon som produceras är sömnhormonet melatonin som ger en känsla av lugn i kropp och knopp.

Vid användning av ett tyngdtäcke på kroppen känner man en tyngd som omfamnar en. Kroppen växlar från sitt sympatiska nervsystem (aktiveras vid stress) till det parasympatiska nervsystemet (aktiveras vid lugn). Kroppen stimuleras då att producera serotonin som sedan förvandlas till melatonin. Melatonin är som tidigare nämnt vårt sömnhormon som får vår kropp att slappna av. Att använda sig av ett tyngdtäcke går att jämföras med att få massage vars effekt ger både fysiska och psykiska effekter.

Vilken vikt på täcket ska jag välja?

Ett bolltäcke, kedjetäcke eller tyngdtäcke finns i många olika varianter, både sett till design och vikt. Vikten på täcket är viktigt och det är ännu viktigare att välja rätt. Oavsett val av vikt så är effekten baserad på samma vetenskapliga grund. Däremot är det viktigt att man väljer det täcke som känns mest behagligt för dig. Det finns tyvärr inga studier på hur man väljer lämpligast vikt. Vilken tyngd man väljer handlar mer om hur pass omkramad av täcket man vill känna sig. Ju tyngre täcke desto mer omkramad känner man sig. Är man osäker kan man alltid kontakta det företag som säljer tyngdtäcket.

Att tänka på

När man beställer ett tyngdtäcke finns det mycket att tänka på. Framförallt vill man köpa en produkt av hög kvalitet som håller länge men också ger bra effekt. I detta fall handlar det om ett tyngdtäcke vars huvudsakliga syfte är att få dig at sova bättre. Har man under en längre tid haft sömnsvårigheter bör man söka medicinsk hjälp. Tyngdtäcket kan vara en potentiell lösning till sömnsvårigheter. Det är medicinskt bevisat enligt flertalet studier att tyngdtäcket ger en god effekt. Detta är dock ingen garanti då sömnsvårigheter kan bero på många olika faktorer.

Ett tips är att söka runt på internet efter ett kedjetäcke som man tror passar. Förslagsvis är det till fördel att ha flertalet alternativ samlade för att sedan fatta ett beslut. Kom ihåg att den dyraste produkten inte behöver vara den bästa, och den billigaste behöver inte vara dålig. Därför bör man läsa recensioner från tidigare kunder. På så vis kan man enkelt skapa sig en bild av vilket täcke som ger bäst effekt.