Plexiglas eller akrylplast är ett användbart material

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
flygplansruta i plexiglas

Plexiglas eller akrylplast är egentligen samma sak. Plexiglas är folkmun för akrylplast, denna plast är en så kallad amorf termoplast. Detta innebär bland annat att materialet är transparant utan tillsatser. Däremot kan man enkelt färga plasten utifrån sina önskemål och behov. Plexiglas är ett varumärke för akrylplast som används runtom i världen. Av vissa kallas akrylplast även för ”akrylglas” eller bara ”akryl”. Den kemiska benämningen för denna plast är polymetylmetakrylat (PMMA). Plexiglas eller akrylplast har en mycket god åldersbeständighet och UV-beständighet, vilket gör plasten till ett hållbart material. Akryl finns i två olika kvaliteter, en så kallad gjuten och extruderad (xt). Skivorna kommer i olika tjocklekar och anpassas utifrån de behov man har. Toleransen på en gjuten skiva är varierande men är allt som oftast 10 % +/- 0,1 mm. Toleransen på en extruderad skiva skiljer sig och är +/- 0,1 mm.

Skivor av akryl eller plexiglas är blanka men självklart finns de i olika färger och mönster.

Generell information om plexiglas och akrylplast

Plexiglasets eller akryplastens systematiska namn är polymetylmetakrylat (PMMA). Denna variant av användbar plast togs fram redan under 1930-talet. I början användes plasten användas istället för glas i flygplan. Tack vare materialets hållbarhet spricker det inte alls lika enkelt som vanligt glas. Under andra världskriget fick materialet en enorm framfart på marknaden. Materialet är både lättare och mer hållbart än vanligt glas vilket var till stor nytta när stridspiloter flög långa sträckor.

Plexiglas har blivit populärt och idag används det för många olika saker och ting. Nedan listar vi några av de allra användningsområden för plexiglas;

 • Baklyktor
 • Nyckelringar
 • Ishockeyrinkar
 • Instrumentpaneler
 • Flygplansfönster
 • Belysning
 • Ljuslyktor
 • Displayer
 • Möbler
 • Broschyrställ
 • Båtrutor

Det finns väldigt många användningsområden för akrylplast och plexiglas. Det är uppenbart att denna plast är till stor användning för många runtom i världen. Akrylplast är dessutom återvinningsbart vilket är en annan fördel.

Rengöring

Plexiglas är en hårdplast men trots det har akrylplast ett mjukare ytmaterial. När man rengör exempelvis plexiglasskivor är det viktigt att man använder ett milt medel. Såpvatten i kombination med en mjuk trasa brukar oftast räcka för ett rent resultat. Något man bör undvika är att använda en mikrofiberduk då dessa kan orsaka repor i glaset. När man är klar med rengöringen ska man torka av glaset med en mjuk trasa i tyg eller ett mjukbehandlat skinn.

Akrylplast eller plexiglas har en begränsad kemikaliebeständighet. Av denna anledning bör glaset inte ligga kvar och lufttorka i mer än 5 minuter i rengöringsmedel. Har glaset hårt sittande smuts eller oljerester kan man enkelt rengöra med desinfektionsmedel.

Att köpa plexiglas eller akrylplast

När det är tid för att köpa plexiglas finns det en hel del viktigt att tänka på. Framförallt är det inte särskilt svårt att köpa plexiglas. Det finns idag många olika företag som kan hjälpa dig att köpa önskad produkt. Det finns även företag som måttanpassar akrylplast utifrån dina behov. Ett tips som man bör se över är att jämföra företag med varandra. När man har hittat några företag man tycker passar en allra bäst kan man börja jämföra priser. Kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa. Det dyraste alternativet behöver heller inte vara bäst. Det gäller att man som eventuell kund gör en avvägning mellan kvalitet och pris. Det rekommenderas att man kontaktar företaget och ber om mer information som kan vara till nytta för dig.

Noggrann planering är också mycket viktigt. Det rekommenderas att man köper något mer än vad man egentligen behöver. Skulle något hända kan man enkelt ersätta det med det extramaterial man har hemma.