Guide inför köp av lägenhet

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
lägenhet stol, tv, bokhylla och en växt

När du ska köpa en lägenhet finns det en del saker att tänka på. Det är helt enkelt en process som kan kännas krånglig till en början. Därför är det viktigt att man ser till att man förstår hur processen går till. För det är trots allt något som gör en större skillnad än vad man kan tro. Det handlar helt enkelt om att ta sitt första steg ut på bostadsmarknaden. Då är det viktigt att känna till att man alltid börjar med ett lånelöfte från banken. Det är också viktigt att man ser till att man har pengarna som krävs för att kunna få ett lån. 

När du ska köpa en lägenhet är det lånelöftet som är det viktigaste. Du vet då hur mycket du kan köpa för och vad du har råd att betala. Här är det dock viktigt att man gör en egen budget och räknar på vilken avgift man har råd att betala för sin bostadsrätt. Det finns alltid en avgift som betalas till bostadsrättsföreningen och den måste man tänka på. Den avgiften skiljer sig mellan de olika föreningarna men det är grundläggande att tänka på den när man räknar ut vad man har råd med. 

Enkel guide inför köp av lägenhet

Nu när du ska ta dina första steg ut på bostadsmarknaden med ett lånelöfte i handen och en budget för vad du har råd med, finns en del att tänka på. Du ska först och främst titta på områden du vill bo i. Det ger dig en möjlighet att se vad lägenheterna vanligtvis brukar hamna på efter budgivningen. Utgångspriset är sällan det pris som lägenheten köps för och därför är det ett viktigt steg för att du ska hitta ett hem du vill bo i. Det handlar därmed om att du ser över de områden som finns och får en bild av kostnaden. 

Sätt upp ett maxpris för vad du kan betala tillsammans med avgiften för lägenheten. Sedan ska du se till att du undersöker lägenheten och då gärna med en besiktningsman. På det sättet uppfyller du undersökningsplikten som du som köpare har. Det ger dig en möjlighet att upptäcka fel som annars hade kunnat orsaka stora kostnader för dig i framtiden. Dessutom kan du på det här viset påverka priset. Var sedan förberedd på budgivningen och tänk på att du redan har satt upp ett maxpris för vad du har råd att betala. 

Kontraktsskrivning och handpenning 

Efter att du vunnit budgivningen ska ett kontrakt skrivas under och handpenning betalas. Ta hjälp av din mäklare för att förstå allt under processen. Det är nämligen viktigt att allt görs korrekt och att du inte stressar dig igenom detta. Ta även kontakt med bostadsrättsföreningen för att ta reda på regler och för att bli godkänd av föreningen. Kontraktet skrivs vanligtvis på hos mäklaren och då betalas handpenningen som ligger på runt 10%. När det är dags för överlåtelse sker detta hos banken och då gås allt igenom och om allt är korrekt betalas köpeskillingen till säljarens konto och du äger lägenheten. 

Hitta rätt lägenhet 

Något som man dock måste ha koll på långt innan lånelöften och kontraktsskrivningar är vilken lägenhet man vill ha. Att hitta en lägenhet som man verkligen tycker om kan vara väldigt svårt. Speciellt om den ska fylla alla krav och behov man har på sin blivande lägenhet. Därför kan det vara bra att skriva upp sina tankar inför köpet. Det kan också vara bra att sätta upp en prioriteringsordning på de önskemål man har. Då kommer man enklare kunna avgöra vilken lägenhet som passar ens behov bäst.

Man ska också tänka på att man tar med framtiden i beräkningarna. Om man tror att man inom den närmsta framtiden kommer behöva mer utrymme eller inte. Då kan det vara bra att redan nu köpa en lägenhet med ett eller flera extra rum. Man kanske planerar att flytta ihop med sin partner? Eller kanske funderar på att skaffa barn. Vill man kunna bo i sin lägenhet länge så är detta frågor man bör ställa sig inför köpet!