Tips & datum för däckbyte

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
Däckbyte

Snart är det dags för däckbyte

Varje år är det samma visa. Däcken ska bytas varje höst och varje vår, vare sig det kommer komma snö eller inte. Det är något som de flesta inte ser fram emot att göra och kanske gör i sista sekunden. Det är dock väldigt viktigt att man gör detta i god tid. Annars kanske man står där med sommardäck på bilen när den första snön faller över vägarna. För att vara förberedd på det värsta så behöver man vara ute i god tid och ha en plan för sitt däckbyte.

Jag ska ge dig några tips som kan vara bra att ha i åtanke när denna period närmar sig på året. Det är ändå din egen säkerhet det handlar om i slutändan.

Vilka datum ska man hålla koll på

Det är viktigt att hålla koll på vilka datum som man ska ha vinterdäck respektive sommardäck på bilen. Har man fel utrustning så kan man få böter eller i värsta fall råka ut för en olycka. Och detta bara för att man kanske glömde byta däck.

I Sverige så är det lag på att ha vinterdäck ifrån 1 december om det är vinterväglag på vägarna man har tänkt köra på. Det gäller alla fordon även utlandsregistrerade. Vad som menas med vinterväglag kan vara svårt att veta. Det är när det finns antingen snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det alltid polisen själva som avgör när det är vinterväglag och inte.

Man får använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Om man tror att det ska bli vinterväglag får man även under andra perioder använda dubbdäck.
Åker man runt med dubbdäck efter den 15 april på våren så finns risken att man får böter av polisen. Det finns olika anledningar till att man inte får använda dubbdäck den delen av året. Den ena är att man får sämre fäste på vägen och utför därmed en fara.  Den andra anledningen är att man skadar vägarna med dubbarna. Detta kan medföra stora kostnader i form av vägreparationer för skattebetalarna om alla hade kört runt med dubbdäck året om.

Få hjälp med ditt däckbyte

Många utför alltid sitt eget däckbyte. Det krävs dock lite förkunskap om hur man gör för att det ska bli bra och vara utfört på rätt sätt. Man behöver också en del utrymme, vilket kanske inte alla har tillgång till.

Som tur är så finns det hjälp att få med detta. Det finns flera olika bilfirmor som utför däckbyte på din bil så att du kan lägga energin på annat. De utför alltid jobbet med passion. Det spelar ingen roll om det handlar om reparation, däckbyte eller något annat. För att vara säker på att få en tid så gå in och boka ditt däckbyte nu!