Kan man bada i utomhusspa på vintern?

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
utomhusspa från mspa

Att bada i sitt utomhusspa på vintern är något som många skulle vilja göra. Däremot så är det inte alla som faktiskt har råd att ha det varmt året om. För hela vitsen med att bada i sitt spabad på vintern är att det är varmt i det. Annars finns det ingen anledning till att bada i det såklart. Däremot så är det en inte helt enkel ekonomisk kalkyl att göra då det finns flera faktorer att tänka på.

När väl elräkningen kommer är det många som tänker till och tar sig en funderare om det verkligen är värt att hålla badet varmt året runt. Badar man i sitt utomhusspa regelbundet normalt sätt är det väldigt trevligt att kunna göra det även på vintern. Med rätt förberedelser och rätt val behöver inte kostnaderna skena iväg även om man självklart måste räkna med en högre elräkning.  kan man vara säker på att man har valt bra kvalité och service.

Man måste besvara en enkel fråga innan man kan avgöra om det går att bada i sitt uppblåsbara spabad på vintern. Går det att värma upp den även när det är många minusgrader utomhus. För vanligtvis så finns det i bruksanvisningen information om detta. Något som många tyvärr missar när de ska köpa sig ett spabad. Det är väldigt viktigt att man noggrant läser igenom denna inna man använder spabadet.

Det går att köpa ett billigt spabad men man får som alltid vad man betalar för. Vet man att man tycker om att bada utomhus på vintern är det verkligen värt att lägga några extra kronor för att få ett välisolerat spabad. Underarbetet påverkar också när marken blir kall och trycker på underifrån. Har man då en bra isolerad platta som man har placerat utomhusspat på kan man även här spara in några kronor.

Är det dyrt att ha ett utomhusspa uppvärmt på vintern?

Det går som med nästan allt annat nästan inte att besvara då det är väldigt relativt. Det finns alldeles för många faktorer för att det ska kunna besvaras enkelt. Det beror helt på hur mycket el som går åt på vintern för att värma upp utomhusspat. Det beror även på vilket elavtal man har och hur mycket man betalar per kilowattimme.

Har man ett dåligt elavtal där elen kostar väldigt mycket så blir det med det troligtvis väldigt dyrt. Har man ett bättre sådant så kan det bli betydligt billigare. Sen beror det även på vilken modell av utomhusspa man har då elförbrukningen mellan dessa skiljer sig åt markant. Det gör det till en inte helt enkel ekvation att faktiskt räkna ut.

Generellt sett kan man dock säga att det kommer att kosta en del att ha sitt utomhusspa uppvärmt så att man kan bada i det på vintern. Något som kanske är självklart, men om man har möjligheten att själv producera el genom solceller eller vindkraft så kan man spara många kronor. Det är dock väldigt få som har den möjligheten så man får nog räkna med att budgetera en slant för att kunna njuta i badet även på vintern.

Tänka på innan man använder sitt spabad på vintern

Först måste man kontrollera vilka temperaturer som det utomhusspa man har klarar av. Något som skiljer sig mellan olika tillverkare och modeller. Man bör även se över hur mycket el som den drar och vilket elavtal man har. Då kan man åtminstone få en ungefärlig kostnad för att hålla sitt spabad uppvärmt på vintern.

Man kommer aldrig kunna räkna ut kostnaden till sista öret men man kan som sagt få en översikt. Något som gör att man kan avgöra om den kostnaden är värd möjligheten att bada i sitt utomhusspa på vintern. Efter att man har testat hur det är att bada utomhus på vintern är de flesta helt fast. Om den ekonomiska biten är en faktor brukar de flesta prioritera bort andra saker för att göra ett vinterbad möjligt.