Robotgräsklippare – Olika tillverkare

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
Gräsmatta för robotgräsklippare

Robotgräsklippare tillverkades i början av enbart Husqvarna. Numera finns det däremot flera olika tillverkare av dessa populära hjälpredor. Inte bara relativt okända märken som Viking utan även stora koncerner som Bosch tillverkar robotgräsklippare. Det gör att valet av vilken robotgräsklippare som man ska köpa är väldigt svårt. Då det helt enkelt finns väldigt många olika tillverkare att välja mellan. Om man känner att det kan bli övermäktigt så är det helt naturligt. Det finns nämligen ingen guide som enkelt visar upp de olika tillverkarnas fördelar och nackdelar. Något man istället får försöka ta reda på själv och de förändras från år till år. Då det hela tiden utvecklas och förbättras inom alla tillverkare. Så det som var sant förra året om vilken tillverkare som var bäst stämmer kanske inte detta år.

Då det som vi redan nämnt finns flera olika tillverkare av robotgräsklippare så finns det också otaliga modeller att välja mellan. Det gör inte valet enklare utan tvärtom så är det vanligt att det känns övermäktigt. Ibland så kan det vara bättre att välja en mindre känd tillverkare än en stor koncern. För de som specialiserat sig på robotgräsklippare har oftast bättre modeller.

Husqvarna

Husqvarna var den första tillverkaren inom robotgräsklippare. Redan 1995 så lanserade de sin Automower som drevs av solenergi. Sedan dess så har de varit den världsledande tillverkaren av robotgräsklippare. Vilket de fortfarande är och deras Automower påminner inte ens om den första modellen de lanserade. Något som gör att Husqvarna alltid är en bra tillverkare att köpa självgående gräsklippare ifrån. De har helt enkelt en produkt som visat sig vara väldigt bra. Svårigheten är istället att välja vilken av de otaliga modellerna man ska köpa. Då det finns stora skillnader mellan deras billigaste och dyraste modell. Vilket gör att man verkligen måste jämföra och tänka över vilka behov man har av en robotgräsklippare.

Viking

En annan tillverkare av robotgräsklippare är Viking. De har en robotgräsklippare som heter iMow och som även den är en bra sådan. Precis som Husqvarnas Automower så kommer iMow i flera olika modeller.  Viking har inte samma erfarenhet av att tillverka robotgräsklippare som Husqvarna har men de har en bra produkt. På många sätt så är det väldigt svårt att särskilja Vikings produkter från Husqvarnas. Både fungerar nämligen väldigt bra.

Man får precis som med Husqvarnas produkter tänka över sina behov innan man väljer modell. För det finns väldigt stora skillnader mellan den billigaste och dyraste modellen.

Övriga tillverkare

Det finns gott om andra tillverkare. Bosch, Worx och Gardena är sådana exempel. Flera andra stora koncerner har börjat tillverka robotgräsklippare men inte riktigt nått någon större publik ännu. Då det finns så pass många olika tillverkare av robotgräsklippare så är det svårt att hitta rätt. Man måste helt enkelt se över sina behov och baserat på dessa börja leta. Internet är den bästa platsen för att hitta information och rådgivning kring dessa klippare. Däremot så får man vara beredd på att spendera rätt mycket tid på att läsa om olika modeller och tillverkare. Annars kommer man inte välja rätt robotgräsklippare. För att hitta en återförsäljare åt gräsklippare kan du besöka Gårdsman!

Val av robotgräsklippare

Idag finns många olika typer av robotgräsklippare och att göra ett val är inte alltid enkelt. Mycket beror på hur stor gräsmatta du har, du ska därför anpassa robotgräsklipparen utifrån gräsmattans storlek. Val av märke kan också ha en stor betydelse. Det man kan göra är att läsa på om olika robotgräsklippare och välja det märke som man tycker är bäst.

Som vi nämnde innan är gräsmattans storlek av största vikt när du ska välja robotklippare. Därför bör du ge dig ut och mäta storleken på din gräsmatta. Om du inte redan har koll på det. När man pratar robotgräsklippare pratar man om hur många kvadratmeter den klarar av. Så se till att räkna ut trädgårdens kvadratmeter efter att du mätt. Sedan får man kolla på klipparens specifikationer och se hur stor yta den klarar. Kanske vill man endast klippa en del av gräsmattan med robotgräsklipparen? Då behöver man inte köpa en modell som klarar av hela trädgården utan bara den specifika ytan.

Man måste även se över hur själva underlaget ser ut. Vissa trädgårdar är helt plana, utan några hinder eller backar. Dessa är självklart enklast för en robotklippare att hantera. Det finns dock lösningar även för de svåraste terrängerna. Idag finns kraftfulla robotgräsklippare med fyrhjulsdrift som klarar av det mesta. Vet man med sig att ens trädgård medför en tuffare terräng kan detta alltså vara en bra lösning. 

För att undvika att maskinen kör över dina rabatter kan man använda en begränsningskabel. Detta är kablar som grävs ner en bit under marken på ställen där klipparen inte ska köra. På så sätt kan man skydda sina rabatter och liknande från maskinens framfart.