Sommardäck – viktig information för bilägare

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
Sommardäck på en äldre röd bil

Att ha bra sommardäck på sin bil är mycket viktigt. Det som dagens däcktillverkare fokuserar på är såklart säkerhet. Därför har mönstret på däcken stor betydelse eftersom det är det som avgör greppet. Vilka sommardäck man ska ha handlar om vad som är viktigt för dig och vilka prioriteringar du har. Däcken behåller greppet bäst när de kan transportera bort vatten så snabbt och effektivt som möjligt. Därmed minskar också risken för vattenplaning.

Däcken påverkar också bränsleåtgången. Om däcken är lätta samtidigt som de får bra grepp drar de så lite bränsle som möjligt. Ljudnivån påverkas också såklart av däcken. Detta brukar man ofta lägga extra märke till när man byter till eller från vinterdäck. Allt detta och hur däcken påverkar de olika områdena visar med märkningar på däckbilderna.

Prisklasserna är såklart olika. Hållbarheten och den bättre kvalitén kan göra att du sparar pengar i längden även om de kostar lite mer vid köptillfället. Bra däck ger dig flera fördelar på köpet. Det som också kan göra att man sparar pengar i längden är att välja däck med lite rullmotstånd. Det gör då att du spara bensin och därmed pengar.

Skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck

Gummiblandningen på ett sommardäck är betydligt hårdare än ett vinterdäck. Som sagt, så handlar allt om just dina prioriteringar. Vid högre temperaturer behåller sommardäcken den hårda gummiblandningen.  Den hårda gummiblandningen gör också att det blir en längre körsträcka på köpet samtidigt som det inte slits lika mycket. En greppvänlig mjuk gummiblandning slits lite fortare ger dock betydligt bättre grepp istället.

Sommardäck mönsterdjup

Minst tillåtna mönsterdjup på ett sommardäck, med högsta tillåtna vikt på 3,5 ton är 1,6 millimeter. Dock så rekommenderar vi 3–4 millimeter mönsterdjup för största säkerhet. Bättre egenskaper på däcken gör att de helt enkelt presterar bättre. Det är också den del på däcket om slitits mest om däcket slits ojämnt. Vid ojämnt slitage bör man ta kontakt med bilverkstad för att hitta problemet. Det ojämna slitaget förstör däcken snabbare vilket kan bli väldigt dyrt i längden. Det blir svårare att manövrera din bil med slitna däck och bilen blir en fara för både förare och andra trafikanter. Förmodligen så är det något fel med hjulinställningarna på bilen. Däcken är bland det viktigaste på bilen så därför är det bättre att ta det säkra före det osäkra.

Däckens placering på bilen

Idag drivs många bilar olika, vissa är framhjulsdrivna, vissa bakhjulsdrivna och vissa är fyrhjulsdrivna. Om man har en framhjulsdriven bil slits däcken mest på framdäcken. På en bakhjulsdriven bil slits däcken mest på bakhjulen. Alltså, de däck som är drivande slits mest. Men oavsett om bilen är framhjulsdriven eller bakhjulsdriven så är det alltid bäst att ha de bästa däcken där bak. Detta för att det är svårare att stoppa en bakhjulssladd än en framhjulsladd eftersom man styr bilen med framhjulen.

Att tänka på

När du köper sommardäck finns det en hel del att tänka på. På marknaden finns det många olika varianter av däck samt från olika märken. I en djungel av produkter kan det vara svårt att hitta rätt. Av den anledningen bör man läsa på om olika sommardäck. Gör man detta kommer man med enkelhet hitta rätt däck för just din bil. Ett tips är att läsa på olika företag som säljer sommardäck och välja det med bäst recensioner. På så vis försäkrar du dig om att det däck du beställer är av bra kvalitet.