Gräsklippare – Därför ska du serva den!

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
Gräsklippare-Gräsmatta

Att serva sin gräsklippare är väldigt viktigt att göra om man vill förlänga maskinens livslängd.

När sommaren väl är här, kan det vara bra att tänka på allt som måste förberedas. För även om det är semester och vila man vill ha, finns det saker som måste göras. Framförallt för den som har ett hus med en trädgård. Oberoende av storleken på trädgården så innebär också sommaren att man måste arbeta i sin trädgård. För det finns en mängd saker som inte behövs göras under vinterhalvåret, men som nu måste börja fixas med. Framförallt handlar det om att klippa gräset, något som egentligen ingen tycker om, men som måste göras. För om man inte klipper gräset, kommer det snabbt att bli vildvuxet och då kan man inte längre använda sin trädgård.

Det är något som också gör att man faktiskt måste se över sina trädgårdsmaskiner. De måste rengöras om de inte gjort det och en del måste servas. Allt för att man faktiskt ska kunna se till att man klarar av allt det arbete som väntar under sommaren. För även om man sett fram emot att vila sig så är det en del saker som verkligen måste göras under sommaren. Det handlar inte bara om att klippa gräset.

Serva gräsklippare

Om man aldrig har servat sin gräsklippare, kan det vara dags att göra det nu. För det är något som man egentligen ska göra med jämna mellanrum. Gör man inte det kommer gräsklipparen inte heller att hålla den utlovade livslängden. Något som kan innebära att man faktiskt får lägga ut en massa pengar i onödan på att köpa en ny. Det kanske inte är något problem om man har köpt en billig variant som bara kommer hålla några år. Är det däremot en relativt dyr gräsklippare, kan man spara tusenlappar på att faktiskt serva den ordentligt.

Det finns inga som helst svårigheter att serva sin gräsklippare om man bor på en större ort. Är det däremot en mindre sådan, kan det bli svårare. För det finns inte alltid företag i närheten av där man bor som erbjuder den tjänsten. Då får man försöka att hitta vart den närmaste serviceplatsen finns för att man ska kunna serva sin gräsklippare. Dessutom får man då en gräsklippare som alltid presterar på topp när man behöver den. Något som sparar en massa tid och energi, vilket är något man inte vill slösa på när man väl har sin semester.

Vart kan jag serva min gräsklippare?

Oavsett vart man är bosatt och vill serva sin gräsklippare, finns det nästan inga problem. För att serva gräsklippare, bör man börja med att använda nätet för att hitta vart man kan göra det. Något som skiljer sig åt beroende på modell och variant av gräsklippare man har. Främst bör man faktiskt se till att man också läser de olika recensionerna som finns på nätet.

Då får man nämligen en stor möjlighet att hitta det företaget som gör arbetet bäst och även billigast. För det finns likt allt annat stora prisskillnader när det gäller att serva gräsklippare beroende på vart man bor. Bor du i närheten av Jönköping kan jag rekomendera Gårdsman.

Att tänka på

När man servar sin gräsklippare finns det en del saker att tänka på. Framförallt vill man lämna in sin maskin till en kunnig person som har erfarenhet av att serva. Det enklaste sättet att hitta rätt verkstad är att söka sig till informationen. Att ringa företaget och fråga dom om deras arbetssätt är även det viktigt. På så vis får du en bild av hur arbetsprocessen går till.

Olika sorter

Det finns en rad olika sorters gräsklippare på marknaden. Både när det gäller tillverkare och modeller men även annat som exempelvis storlek och drivmedel. Vilken som passar just dig bäst kan vara svårt att veta. Det man alltid ska utgå ifrån är gräsmattan som ska klippas. Hur stor den är, hur den ser ut och hur bekväm man själv är.

Vill man ha så mycket motion som möjligt samtidigt som man klipper gräset är en handdriven gräsklippare bäst. Dessa drivs inte på något annat bränsle än dina egna muskler. Genom att du puttar maskinen framåt börjar klipparbladen snutta och klipper gräset. Detta kan vara en bra lösning om du har en väldigt liten trädgård där gräset inte blir så högt. Självklart fungerar den även till stora trädgårdar, allt beror på hur mycket motion du vill ha.

För den miljömedvetne finns numera riktigt bra batteridrivna gräsklippare. Dessa drivs som man hör på namnet av ett batteri vilket betyder att de inte släpper ut avgaser. Det man ska tänka på med dessa är att de behöver laddas för att fungera. Har man en väldigt stor gräsmatta är det därför inte säkert att den kan klippa hela på en laddning. Då får man klippa i omgångar eller satsa på en annan sorts gräsklippare. En annan lösning är att köpa ett extra batteri. Då kan man enkelt byta batteriet när det ena tar slut och fortsätta klippa. Har du en gräsmatta som är upp till 500 kvadratmeter fungerar dock en batteridriven gräsklippare utmärkt.

En annan miljövänlig sort är den eldrivna gräsklipparen. Dessa drivs också på el, men har istället en sladd som behöver vara inkopplad när den används. Även denna fungerar bäst på mindre gräsmattor, då sladden bör vara max 25 meter lång. En längre sladd riskerar att lösa ut husets säkring. Har man dock många olika eluttag runt om sitt hus kan den fungera bra även på större trädgårdar. När man kör den här typen av gräsklippare måste man dock vara uppmärksam. Sladden kan lätt trassla in sig i rabatter eller buskar.

Den mest klassiska gräsklipparen är ändå den bensindrivna. En stark och pålitlig maskin som tar sig igenom även de största trädgårdarna. Klipper du inte gräset speciellt ofta är detta den bästa sortens gräsklippare. Tack vare att den är så stark klarar den av även mer vildvuxna gräsmattor. Eftersom den drivs av bensin kan man enkelt fylla på bränslet vid behov. På det sättet slipper man avbryta mitt i klippningen.

Tack vare sina olika egenskaper är alla dessa olika modeller bra för olika ändamål och behov. Det som de dock har gemensamt är att de behöver service för att fungera som de ska. Samt för att hålla länge. Dock ska man tänka på att det är olika sorters service för olika sorters gräsklippare. Känner man sig osäker bör man alltid prata med sin verkstad!