Information om dubbdäck

Kategorier Blogginlägg0 kommentarer
Dubbdäck

Dubbdäck till bilen är en typ av däck som ska användas på vintern. Det är vinterdäck som är försedda med dubbar. En annan väsentlig skillnad är mönsterdjupet som är grövre, detta gäller alla typer av vinterdäck. Dubbarna på däcken består av små metallpiggar som sticker ut en liten bit från däcket.  Syftet med dubbarna är att ge däcket ett bättre grepp när det exempelvis är blixthalka eller andra typ av isväglag. Det finns även nackdelar med däck som har dubbar. På vägbeläggning där snö och islager saknas så hjälper denna typ av däck inget alls. Samma gäller vid vattenplaning (som oftast sker vid vägsaltning) ger däck med dubbar ingen hjälp alls. Vinterdäck finns i olika varianter och de två vanligaste är dubbdäck och friktionsdäck. Något man bör komma ihåg är att man inte får ha olika däck på bilen. Det är även tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dessa däck.

Fördelar med dubbdäck

På vägar där det är halt och isigt har dubbdäck hög prestanda vad gäller bromssträcka och styrförmåga, jämfört med dubbfria vinterdäck. Dubbdäck har 15–30% bättre prestandavärden jämförelsevis med nordiska dubbfria vinterdäck. När däckens dubbar har slitits ut efter ett tag blir skillnaden mellan dubbdäck och dubbfria vinterdäck mindre. Trots detta så ger de slitna dubbdäcken bättre väggrepp vid isigt vägunderlag jämfört med slitna dubbfria vinterdäck.

När man kör bli vill man såklart känna sig så säker som möjligt. På vintern är det en självklarhet att man måste ha vinterdäck. Dubbdäcken är däck som är lämpade för sådant underlag. Minimera risken för olyckor med rejäla och högkvalitativa däck lämpade för rätt underlag. Detta gäller oavsett om det är vinter eller inte.

Lagar och regler

När det kommer till bildäck finns det lagar och regler. Lagarna omfattar när vinterdäcken ska sitta på bilen, vilken märkning de ska ha och när och var man kan använda dubbdäck. Det allra viktigaste är att man har bra däck som är anpassade efter rätt väglag och väder.

Som tidigare nämnt är det otillåtet enligt lag att blanda olika däcktyper. Att exempelvis ha två odubbade däck där fram och två odubbade där bak är inte lagligt. Kör man släp och dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen enligt lag ha dubbade däck när det är vinterväglag.

Datum för vinterdäck

  • Mellan den 1 december och 31 mars är det enligt lag ett måste att använda vinterdäck om det är vinterväglag på vägen. För att du ska kunna köra din bil säkert på vintervägar är det lag på att använda dubbdäck.
  • Den 1 oktober är det enligt lag godkänt att sätta på dubbdäcken på bilen. Den 15 april är det senaste datumet som du måste byta bilens dubbdäck. Det finns dock undantag, är det fortfarande is och snö på vägen får du köra dubbdäck tills snö och is smälter.
  • Du får alltså använda dubbdäck mellan 1 oktober och den 15 april. Undantag för användning av dubbdäck är lagligt om väglaget kräver det. Det viktigaste är att däcken ska vara anpassade till de omständigheter som råder.

Att tänka på

Vid köp av vinterdäck finns det mycket att tänka på. Framförallt är det viktigt att man köper rätt däck för sin bil. Köper man mot all förmodan fel däck, kan man inte montera dit dem på bilen. Gör därför rätt från början och kolla vilka däck som passar dig. Det finns mängder med olika däck från många olika märken. Ett tips är att läsa på om olika däckmärken och välja det märke som passar en bäst.